Mor snak

Er jeg en dårlig mor fordi jeg er ung?

26. October 2016

Mor snak

12246619_10206652459423855_6383922794204865487_n

Her på billedet er jeg Zofia lige fyldt 21 år den 12 oktober 2015, og på billede ligger min datter Ella 2 timer gammel som blev født den 18 november 2015, og fordi jeg var 21 da jeg fødte det mest perfekte menneske jeg nogle sinde kommer til at møde, så vil mange nok kalde mig “ung mor

Jeg ved endelig ikke om jeg nogle sinde trykker udgiv på det her indlæg, for på den ene side har jeg bare brug for at skrive mine tanker ned, men på den anden side, så synes jeg endelig også folk skal høre hvad jeg mener om ordet “ung mor“, så hvis du læser det her indlæg, så har jeg været sej i et øjeblik og set min frygt for at blive svinet til, og blive kaldt alt muligt i øjerne og trykket udgiv.

Det hele startede faktisk allerede en af de første tur hvor jeg var ude om gå alene med Ella i barnevogn, vi skulle til baby rytmik, og vi gik forbi et ældre ægtepar, jeg stor smilede helt stolt over at jeg havde verdens smukkeste baby lige her foran mig, og som jeg plejer smilede jeg også til dem, og sagde hej, men det jeg fik tilbage var et smil, der lignede “Ej hvor er det synd for dig, at du er mor”, Og der ved jeg ikke om i andre har fået sådan et blik, men man bliver sku smugle trist over sådan et, helt nybagt mor, mega mange hormoner i kroppen og smask forelskede i sin lille nye baby, men jeg tænker skidt, jeg har noget misforstået deres blik, og går vider, og vi når frem til baby rytmik, og kan høre en masse kvinder snakke bag døren, jeg åbner døren og siger hej, og der bliver helt stille.. Det eneste man kunne høre var en baby der blev ammet, indtil den eneste mand på holdet siger hej og smiler til mig, da jeg får pakket Ella ud af vinter tøjet, kigger en af kvinderne på mig og spørg helt tørt “Hvor gammel er din lillesøster?” Der må jeg indrømme, at jeg blev sku lidt sur, hvor jeg prøvede at svare pænt “Jeg har ingen lillesøster, men min datter er 3 måneder.” Også blev der igen underligt nok meget stille 😉

Men denne lille “Lillesøster” misforståelse er desværre ikke den eneste jeg har mødt i mit snart første år som mor, og jeg ved ikke om det bare er fordi jeg bor i en halv lille by, at folk har så travlt med at smide kommentar efter helt fremmede mennesker, men for at være helt ærlig så er jeg pisse træt af det, og synes endelig ikke man kan være det bekendt, og slet ikke når jeg kan se at dem som kommen med kommentar som “Er du ikke lige ung nok til at lege mor” – “Ej hun er da sød, men er du ikke ked af at du ikke valgte en abort?” – “Jeg synes i hvert faldt ikke man skal være mor når man kun er 15!” (Ja jeg ligner nok en på 15-16 uden makeup) nok selv var omkring sammen alder som jeg er, da de blev mødre første gang, og nu siger jeg mødre, fordi det er sku mest kvinder der komme med de kommentar, mændene kommer mest men denne her “Hvor er han fin” (Det er også svært at se at det er en pige i den lilla hue, pinke vanter og lyserøde hue HAHA)

MEN! Alle de blikke jeg får på min vej, er næsten mere træls ind kommentaren, for dem svare jeg bare igen på, det er lidt svære med et blik, for jeg kan jo ikke være 100% sikker på hvad de tænker, men jeg kan efter hånden godt se når en smiler sødt fordi personen synes min datter er sød eller gør noget sjovt, ind når de sender et forsigtigt skævt smil der kunne sige noget med “Åh du vidste åbenbart ikke at der findes kondom eller p-piller?” eller “Åh jeg har ondt af dig, at du allerede er blevet mor” .. Men ved i hvad hvis nogle tænker det! Så er jeg hammer glad for jeg er blevet mor, jeg har ville være det siden jeg var 14, men var moden/klog nok til at vide at jeg ikke ville kunne klare at ha et barn når jeg selv var barn, derfor ventede jeg til at jeg var klar til at tage ansvaret for et lille bitte menneske, som er dybt af hængning af mig.

Men der er en mening med galskaben og mit efterhånden halv lange indlæg, og det er ikke kun fordi mor her er skuffet over folks opførelse over for mig.
Men fordi jeg læste på min termins gruppe på Facebook, at en af mødernes ældste datter på omkring 15-17 år var alene i et shopping center med hendes lille søster i barnevogn, og hun fik en grim kommentar med på vejen fra en kvinde og var faktisk blevet ret ked af det, hvilket jeg godt kan forstå, fordi man regner ikke lige med at få sådan en med på vejen og fordi det da på ingen måder er andre der skal bestemme hvornår man er klar til at få børn, og jeg tror ikke der er nogle mødre der tænkte da de blev gravide “Uhh lad mig få det her barn, så jeg kan give det verdens dårligste liv” Der er jeg måske tossede og tror på det bedste i de fleste, men jeg tror at alle mødre vil gøre det de mener er bedst for deres børn.

Så bare rolig du fremmede i bussen, på gaden eller hvor jeg skulle være heldig at møde dig, hvis du føler du har noget som du er nød til at fortælle mig, ang. mit barn eller mit valg om at blive ung mor, vil du så ikke være sød at tænkte det i gennem en gang mere og spøger dig selv “Mh vil det hjælpe hende? Vil det gøre hendes dag bedre?” – Hvis du kan svare ja til de to spørgsmål, så sig det gerne! men hvis du siger nej til bare det ene af de spørgsmål, så hold det i dig selv og send mig et smil.
Og hvis du stadig er i tvivl om du skal sige det du tænker, så vend den om, jeg kunne aldrig finde på at sige “Hold da op hvor er din jakke dog grim, hvordan kan du finde på at gå i den, og hvor ser du endelig tyk ud i den.” – For du har jo købt den jakke fordi du kan lide den, og jeg ville nok heller ikke gøre din eller min egen dag bedre ved at kalde dig tyk.

Tak fordi i læste med, jeg håber det sætter gang i tankerne.
Og husk den gode tone starter hos dig selv 🙂

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply ❤️ October 26, 2016 at 20:29

    Du gør det så godt Zofia! Jeg er ikke i tvivl om at du er den bedste mor i hele verden for Ella! Det skal du aldrig tvivle! Folk mener ofte at hvad der er anderledes er forkert, dette er en forkert opfattelse. Det er du et eksempel på! Kærlighed er det vigtigste man kan give til sit barn, hvis den er der er det ligemeget om man er 40 eller 20! Held og lykke med alt fremover! Det er spændende at kigge med fra sidelinjen

  • Leave a Reply